EXIT и UNICEF обединяват усилията си за подобряване на психичното здраве на младежите и стартират кампанията „Животът е жив“

EXIT и UNICEF обединяват усилията си за подобряване на психичното здраве на младежите и стартират кампанията „Животът е жив“

В един много специален ден, рожденият ден на фестивала, 29 юни, Фондация EXIT и УНИЦЕФ инициират дългосрочно, цялостно партньорство за повишаване на осведомеността относно важността на грижата за психичното здраве на младите хора. Този въпрос е от изключителна важност днес, тъй като увреденото психично здраве е водеща причина за болести, увреждания и социално изключване, докато автентичният разговор, близостта и връзката са жизненоважни ресурси за неговата стабилност.

Поради тази причина, с подкрепата на маркетинговата агенция McCann Белград, EXIT и UNICEF имат за цел да подчертаят огромното значение на личния контакт за психичното здраве, особено сред младите хора в тази дигитална ера. Първата фаза на кампанията, озаглавена „Животът е на живо“, се фокусира върху дигиталната зависимост и спешно насочва вниманието към нейния тревожен мащаб. Въпреки че технологиите правят ежедневието и общуването ни много по-лесни, границата между полезното и вредното им използване е все по-тънка.

Изчислено е, че милиарди хора по света страдат от дигитална зависимост и че тя вече надминава всички останали форми на зависимост, взети заедно. В момента около 6,8 милиарда мобилни телефона се използват по света и данните показват, че над 65% от световното население проявява признаци на номофобия – пристрастяване към тези устройства! Текущата оценка на средното време, прекарано пред екраните на мобилни устройства, компютри и телевизори, възлиза на удивителните 20 години от живота на човек, докато средният потребител на мобилен телефон докосва устройството си 2617 пъти на ден!

Статистиката показва, че типичният възрастен прекарва около осем часа и 45 минути на ден пред екрана и че повече от половината собственици на мобилни телефони никога не изключват телефоните си – 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, 365 дни в годината.

„Истинската история остава за цял живот“ е мотото на първата фаза на кампанията. Неговата цел е да подчертае всички онези незаменими моменти, които прекарваме с любимите си хора и сами, които правят живота автентичен и могат да бъдат изживени само лично.

От друга страна, прекомерното време пред екрана, използването на социални медии, гледането на различни форми на съдържание и играенето на видеоигри е свързано с множество психични проблеми и разстройства. Цифровата идентичност и виртуалният свят изглежда са станали по-важни от реалния живот, особено сред по-младите хора.

 

„Колкото и ужасяващо да изглежда осъзнаването на широкоразпространената цифрова зависимост, то едновременно предлага шанс за прозрение и осъзнаване. На нашите събития обикновено виждаме високо вдигнати телефони, но също така сме свидетели на социализация, нови срещи, прегръдки, автентичност, близост, докосване и контакт на живо. Ето защо ние вярваме, че намирането на баланс е не само възможно, но и необходимо. За да стигнем дотам обаче, всички трябва да осъзнаем ситуацията си“, заявява фондация EXIT.

„Партнираме си с фондация EXIT, за да използваме един от най-големите фестивали в света като платформа за привличане на вниманието и изпращане на послания към младите хора за важността на свързването, поддържането на положителни взаимоотношения и грижата за психичното здраве. Доброто психично здраве и психосоциалното благополучие са от съществено значение за всички нас, за да просперираме и да живеем пълноценен живот“, подчертава Деяна Костадинова, представител на УНИЦЕФ в Сърбия.

Отчуждението, самотата, депресията, безпокойството, дигиталното насилие и малтретиране, чувството за незначителност и нестабилната представа за себе си са ежедневни теми в психотерапията. Създаването на пълна дигитална идентичност, за разлика от истинската, илюзията за свързаност и приятелство без истинска близост е довела до това, че младите хора са по-самотни, по-депресирани и по-тревожни от може би всякога. Кампанията е насочена предимно към тях, но и към всички, които се интересуват от темата за психичното здраве и свързаната с нея дигитална зависимост.

Всички те имат достъп до уебсайта lifeislive.org, който ще бъде изпълнен с образователно съдържание по време на тази дългосрочна кампания. Кампанията насочва и към платформата на UNICEF и OPENS svejeok.rs, която съдържа полезна информация за проблемите на младите хора и доказани начини за разрешаването им. Платформата SVE JE OK предлага на младите хора образователни и интерактивни текстове, а ако почувстват нужда, те могат анонимно и свободно да говорят с професионалисти чрез чат, телефон или да организират онлайн консултация в раздел ПОДКРЕПА.

Чрез това сътрудничество EXIT и UNICEF се стремят да подкрепят младите хора в поддържането на психичното здраве и създаването на баланс между техния реален и виртуален живот. Уебсайтът lifeislive.org ще бъде достъпен по време на тази многогодишна кампания за всички желаещи да учат, да предложат помощ или да потърсят помощ. В края на краищата истинската история остава за цял живот.

Close Menu