10+ галерии и музеи, които можете да разгледате онлайн.

Въпреки, че актуалните събития в страната и по света може и да не ни позволява към момента да пътуваме из любими и мечтани дестинации извън граница, принуждавайки ни да си стоим на сигурно между стените на дома, но няма как да ни попречи да се насладим на едни от най-великолепните и интригуващи с богатите си и безценни колекции музеи по света. Тук щд намерите информация как може да посетите и разглеждате виртуално най-известните галерии в дните на бедствия и ограничение в придвижването. Красотата не е под карантина!

Пинакотека “Брера”

Пинакотека Брера е една от най-големите и впечатляващи картинни галерии в Милано, включваща в себе си 38 зали, посветени на произведения на изкуството от различни школи и епохи. Името „pinakothek“ произлиза от две древногръцки думи – „дъска“ и „свод“. Буквално пинакотекът е място за съхранение на живописни изображения. Пинакотека Брера е наречена така заради местоположението си – в историческия квартал Брера. Името произлиза от италианската дума „браида” или „брера”, буквално преведена като „земя, изчистена от дървета”.

https://pinacotecabrera.org/?fbclid=IwAR0sr0jpOwK7yJIxmHLEoO4BwWd2xCf-Nam44OLjourBb5R2MuoqIw7fpb0

Галерия “Уфици” Рисуваният таван в главния коридор

Галерията Уфици е безспорният шедьовър в окръжността от световни галериии и по общо мнение това е една от най-значимите картинни галерии в света. Тя не само е една от най-старите в света, но и притежава една от най-ценните колекции. Тук са и едни от най-недостижими творби от периода на Възраждането. Ето само някои от платната и авторите, които могат да бъдат видяни тук: Джото – The Ognissanti Madonna, Badia Polyptych Симоне Мартини – Благовещение, Annunciation with St. Margaret and St. Ansanus Паоло Учело – Битката за Сан Романо Пиеро дела Франческа – Диптих на дук Федерико да Монтефелтро и дукеса Батиста Сфорца на Урбино Фра Филипо Липи – Мадона с дете и двама ангели Хуго ван дер Гус – Триптих Портинари Сандро Ботичели – Раждането на Венера

https://www.uffizi.it/mostre-virtuali?fbclid=IwAR2O3IKW4I-C8aLfQrVsWSUSaqOPL22x7pdCBfJ4lfhAeuyH__Qj9b8o2rA

Музеите на Ватикана Галерията на картите

Музеите на Ватикана са основани от Папа Юлий II през 16 век. Това изключително културно и историческо богатство, собственост само на 80 души, наброява 11 музея с 5 галерии и 1400 зали. Сикстинската капела и стаите на Рафаело са задължителните спирки при онлайн обиколката на Ватиканските музеи. Не пропускайте да се насладите на пинакотеката (картинната галерия), където са изложени творби на такива художници като Микеланджело, Рафаело и Фра Анджелико. Грегорианският египетски музей пък ще ви впечатли с голяма колекция от древноегипетси находки като папируси, мумии и прочутата Книга на мъртвите.

http://m.museivaticani.va/content/museivaticani-mobile/en.html

Националният археологически музей в Гърция, Атина

Националният археологически музей в Атина съхранява едни от най-известните артефакти от различни райони на Гърция от праисторическия период до късната Античност. Това е най-известният археологически музей в Гърция и с една от най-богатите в света колекции от древногръцко изкуство. Не случайно той е известен сред жителите на Атина като “Музеят”. Тук са представени достиженията на всички цивилизации, развивали се на територията на съвременна Гърция – предмети от древността, скулптури, грънчарски изделия, произведения от бронз, египетско изкуство.

https://www.namuseum.gr/en/collections/?fbclid=IwAR09qHq9FHtMK2-kd6tu890LZUNdjRe8MpecPqXrY483Xy2plzuQlZkBkF0

Музеят “Прадо”

“Прадо” е музей и художествена галерия в Мадрид, Испания, основан през 1819 г., с над 1300 картини в своите експозиции. Това е един от най-големите и значими музеи на изобразителното изкуство в света. Музеят е уникално богат на картини на европейските майстори от ХVI до XIX, в основната му колекция присъстват изключително много картини на Веласкес, Ел Греко, Гоя (чиято колекция се радва на най-широко представяне), Рубенс, Йеронимус Бош с най-добрата колекция в световен мащаб именно в този музей, както още и Мурильо, Рафаел, Веронезе и др.

https://www.museodelprado.es/en/the-collection/art-works?fbclid=IwAR22pnl1mmDZDc2WRM_kaAiWY8nP0OfhBLt6-aMcR4uyYBk_uCuGv_VT-dY

Лувъра

Парижкият Musée Du Louvre е най-големият във Франция и един от най-посещаваните музеи в света. И затова, разбира се, си има причина. Лувъра събира под покрива си 35 000 шедьовъра на културата от праисторията до нашето съвремие. Тук може да се насладите на именити произведения като „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи, „Нике от Самотраки“, „Потъването на Медуза“ на Теодор Жерико, „Психея оживява от целувката на Купидон“ на Антони Канова и мн.др.

https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne?fbclid=IwAR20aVZK3ZibjJR6lfn1_cwlfACuEWWLuwRdaxM9-RE3p_cwj76djuG718o

Британският музей Панорама на старата читалня на Британската библиотека, 1857 – 1997 (ремонтирана и обновена през 2000 г.) Ако има място, което успява да побере 2 милиона история на света на едно място, това е Британският музей в Лондон. Като се започне от най-дълбоки праисторически времена, премине се през Древен Египет, колекции от мумии, африкански племена, Древна Гърция, китайски династии, инките, великите художници, Шекспир, митологични чудовища – този музей по някакъв магически начин е успял да побере в десетките си зали всичко, което би могло да е обект на любопитството на посетителите. Уебсайтът на Google Arts and Culture Уебсайтът на Google позволява на ценителите да се разходят из 17 от най-големите галерии в света и да се насладят на някои от най-безценните произведения на изкуството. Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк, Националната галерия в Лондон и Националният художествен музей “Кралица София” в Мадрид са само три от местата, които можете да разгледате онлайн. Всяка от галериите представя снимки на картини с много висока резолюция – около 7 милиарда пиксела. Това означава, че посетителите сайта виждат детайли, които е невъзможно да бъдат забелязани с просто око. Сред въпросните над 1000 произведения на изкуството са “Звездна нощ” на Винсент ван Гог и “В консерваторията” на Едуард Мане.

https://www.britishmuseum.org/collection?fbclid=IwAR3IzhJKBf-w5JEmMIIbTdy0fmjrsYGvVMVmFnqDGfPsJueeq0OOFbVPKYc

Накрая Ви споделяме една много интересна услуга на Google, чрез която можете да се разходите в някои от най-разпознаваемите и известни галерии в света:

https://artsandculture.google.com/project/streetviews

Close Menu